Giovedi Kwartet & Friends


Spread the love

Giovedi Kwartet & Friends

Datum/Tijd
Datum: 11/11/2023
Tijd: 19:30 – 20:30

Locatie
Lidwinakerk

Categorieën


Het Giovedì-kwartet & Friends brengt op 11 november een divers programma voor zes strijkinstrumenten, bestaande uit het uitbundige Souvenir de Florence van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski gevolgd door het verstilde Oblivion van Astor Piazolla.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde zijn Souvenir de Florence tussen juni 1890 en januari 1892. Hij begon te werken aan dit stuk toen hij in Florence verbleef; de eerste uitvoering vond uiteindelijk plaats in Sint-Petersburg. In het temperamentvolle werk heeft de componist heftige thema’s, romantische tussenstukken en volksmuziekachtige melodieën en ritmes aan elkaar geregen. Kenners beweren dat je er het zonnige Italië, Tsjaikovski’s thuisland Rusland en óók nog de muziek van zijn idool Mozart in kunt terughoren. Gedeelten van het stuk zullen menigeen bekend voorkomen: fragmenten uit het eerste deel worden in de onderbrekingen van het televisieprogramma Podium Klassiek gebruikt.

Oblivion (Vergetelheid) van de Argentijnse tango-componist Astor Piazolla, werd in 1982 als filmmuziek geschreven, oorspronkelijk voor de bezetting bandonéon, piano en contrabas. Door de
jaren heen werd het stuk voor vele verschillende bezettingen bewerkt. De bewerking die het Giovedì-kwartet & Friends speelt is gemaakt door Michaël Ypma.

Het Giovedì-kwartet werd in 2015 opgericht door vier enthousiaste amateurmusici: cellist Dave Venmans, altvioliste Femke de Jong en violisten Pieter van Driel en Catelijne Keuker. Zij kennen
elkaar van onder meer het Philips Symfonie Orkest en het Nederlands Studentenorkest en willen naast hun reguliere baan zo veel en zo goed mogelijk mooie muziek blijven spelen. Daarvoor kunnen zij gelukkig putten uit de grote hoeveelheid strijkkwartetten die sinds de 18 e eeuw geschreven is.

Inmiddels staan onder meer kwartetten van Mozart, Mendelssohn, Dvorák, Shostakovitsj en Glass op het repertoire. Ook speelde het Giovedì-kwartet voor kwartet bewerkte stukken, van onder andere Corelli (het “Kerstmis” Concerto Grosso), Elgar en Britten. Optredens vonden plaats tijdens huis- en tuinconcerten en op kamermuziekevenementen op mooie locaties.

Voor het programma in de Lidwinakerk heeft het Giovedì-kwartet de hulp ingeschakeld van “Friends” Minke van Rossem (cello) en Michaël Ypma (altviool). Zij voegden soepel in om de lagere stemmen te versterken, waardoor het mogelijk werd het voor zes instrumenten geschreven Souvenir de Florence aan het repertoire toe te voegen.