Kokako


Spread the love

Kokako

Datum/Tijd
Datum: 10/12/2022
Tijd: 19:30 – 20:30

Locatie
Lidwinakerk

Categorieën


Programma

Engeland-Frankrijk

Een divers programma met als oudste werk een versie voor fluit, klarinet en piano van Claude Debussy’s Prélude à l’après midi d’un faune.  Nadat Olivier Messiaen een bandje had ontvangen met Nieuw-Zeelandse vogelgeluiden, verwerkte hij onder meer de Kokako zang in zijn Concert à quatre. Wij bewerkten drie delen uit dit concert. Ook uit Frankrijk komt de ritmische en energieke Techno-parade van Connesson. Het programma bevat verder twee stukken van Engelse componisten: vogelportretten door Hillary Tan en als laatste een compositie van Tom Ingoldsby dat mede door de lage bezetting met altfluit en basklarinet een heel bijzondere sfeer heeft.

 • Claude Debussy,  Prélude à l’après midi d’un faune 1894
 • Hillary Tann, In the theater of air (fl, (bas(kl), pf) 2017
  • Thrushes
  • Hawk
  • Starlings
 • Olivier Messiaen, Concert à Quatre 1990 – 1991
  • Entrée
  • Vocalise
  • Cadenze
 • Tom Ingoldsby, The cathedral (altfl, baskl, pf) 2018
 • Guillaume Connesson, Techno Parade (fl, kl pf) 2002

Over het ensemble

Het ensemble Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De bijzondere ervaring die dit met zich meebrengt willen we met onze programma’s op de luisteraar overbrengen. Ons repertoire bestaat uit 20e en 21e eeuwse muziek voor fluit, (bas)klarinet en piano, zowel oorspronkelijk materiaal als door bewerkte stukken.  Door gebruik te maken van wisselende bezetting bieden we gevarieerde programma’s. Het ensemble is opgericht in 2005 en verzorgt regelmatig concerten op diverse podia in Nederland. Sinds zomer 2011 bestaat Kokako uit:

 • Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet,cello,piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A.Mozart en met haar eigen compositie, het concertino voor (bas)klarinet en orkest. Naast het concertino schreef ze een altvioolconcert, een adagio voor orkest en enkele kamermuziekwerken. Sinds enige tijd volgt zij compositielessen bij de Nederlandse componist Roel van Oosten. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.
 • Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.
 • Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij Gyorgy Kurtag. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, was pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.